Kolegijum Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa dnevnog reda skinuo je Prijedloge zakona o Ustavnom sudu i o Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Zvanično obrazloženje nije ponuđeno.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je 5. februara da su prijedlozi ovih zakona čiji su predlagači delegati iz Kluba srpskog naroda, usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije prihvatila njihove principe.

Predstavnički dom parlamenta BiH nije 3. februara usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije tog doma o prijedlozima navedenih zakona, jer mišljenje nije dobilo podršku 13 poslanika iz Republike Srpske. Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije ustupe mjesta domaćim, s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH. Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava. U dnevni red naknadno je uvršten Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju, kojim se predviđa ukidanje takozvanog bijelog hljeba za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH.

ŠAROVIĆ: U TOKU KONTROLA IZVOZNIKA MESA U TURSKU

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u posljednja četiri mjeseca, zajedno sa nadležnim institucijama BiH i entiteta, sprovodi nadzor i kontrolu pet objekata koje se bave bescarinskim izvozom mesa u Tursku, tokom čega su evidentirane određene nepravilnosti, potvrdio je resorni ministar Mirko Šarović.

– Do sada je otkriveno 725 lažnih stočnih pasoša u tri izvozna objekta. Otkrili smo i slučajeve štampanja falsifikovanih ušnih markica za stoku, što je činjeno u jednoj od susjednih zemalja. Uočili smo i propuste i neadekvatno postupanje veterinarskih inspektora prema propisanim procedurama, rekao je Šarović.

PODRŽANO UKIDANjE “BIЈELOG HLjEBA” 

Dom naroda PS BiH podržao je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SBB, a predviđa ukidanje tzv. bijelog hljeba za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH. U ime Predstavničkog doma, koji je ovaj zakonski prijedlog usvojio u februaru prošle godine, poslanik SBB-a u tom domu Damir Arnaut pozvao je delegate da podrže predloženo rješenje.

Navedeni zakon Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na sjednici održanoj 26. februara prošle godine, ali on do sada nije razmatran u Domu naroda.

USVOЈENO VIŠE PRIЈEDLOGA ZAKONA U PRVOM ČITANjU

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.  Ovim prijedlogom zakona, BiH kao članica Međunarodne organizacije rada ovu oblast harmonizuje sa ratifikovanim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.

Propisuje se da zaposleni ne mogu otpočeti štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Savjeta ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i bezbjednosti.

Delegati su u prvom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, kojim se uspostavlja sistem srednjoročnog i godišnjeg planiranja, te obezbjeđuju osnove za kvalitetno upravljanje finansijskim razvojem u skladu sa nadležnostima Savjeta ministara BiH.

Takođe, u prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Savjet ministara, a kojim se unapređuju postojeća zakonska rješenja u skladu sa načelima efikasne javne uprave.

Predstavnički dom ranije je podržao amandmane prema kojim poslanici neće imati pravo na savjetnike i šefove kabineta, a ovi amandmani postali su dio teksta Prijedloga zakona koji razmatra Dom naroda.

Delegati su u prvom čitanju podržali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Dom naroda podržao je u prvom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, kojim su uvažene preporuke Manivala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene. Dopunama je predviđena obaveza udruženja i fondacija da Ministarstvu pravde BiH, kao registarskom organu, dostavljaju finansijske izvještaje radi objave na veb-stranici, čime se dodatno obezbjeđuje praćenje finansijskih tokova novca.

RTRS