Iz Gradske uprave pozivaju stanovništvo na oprez zbog vremenske prognoze, prema kojoj se na području Banjaluke sutra i prekosutra očekuju jak vjetar i obilnija kiša, koja može dovesti do porasta manjih vodotokova bujičnog karaktera.

U noći na srijedu očekuje se vjetar jačine od 80 do 90 km na čas. Vjetar iste jačine prije mjesec dana je u gradu čupao drveće, odnosio krovove, rušio semafore i stanične nadstrešnice.

Na građane se apeluje da budu spremni, da sa balkona i iz dvorišta sklone sve predmete koje bi vjetar mogao da odnese, da ne izlaze ukoliko nemaju potrebu, a postoji mogućnost da vjetar uzrokuje i kvarove na dalekovodu i nestanak električne energije, kao što je to bilo i 11. januara u nekoliko banjalučkih naselja.

– Padavina neće biti toliko da bi izazvale poplave. Moguće je izlijevanje bujičnih tokova, ali velike opasnosti nema. Veće probleme bi mogli izazvati olujni udari vjetra koji bi danas poslije podne i u noći na srijedu mogli biti oko 80 km na čas. Takav vjetar može da lomi grane, ruši staro drveće, dalekovode, čupa kablove – rekao je Pressu Igor Kovačić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema prognozi danas poslije podne, uveče i sutra u prvom dijelu dana očekuju se jaki olujni udari vjetra. U srijedu poslije podne vjetar će postepeno slabiti.

Što se tiče padavina najviše ih se očekuje od jugozapada do juga – danas mjestimično obilniji pljuskovi, a u srijedu od ranog jutra do poslije podne najviše, kada će pasti i više od 60  litara po metru kvadratnom. Zavod će pratiti stanje, i po potrebi, izdati upozorenje.

Iz  Odsjeka za poslove Civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice istakli su da bi građani sa balkona trebalo da uklone predmete koji bi, usljed jakog vjetra, mogli ugroziti bezbjednost prolaznika.

– Posebno upozoravamo stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotokove na dodatni oprez i eventualno preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti imovine. Ukoliko primijete da je došlo do izlijevanja bujičnih potoka, građani treba o tome da obavijeste Centar za obavještavanje putem broja telefona 121 – kažu u ovom odsjeku.

U Gorskoj službi spasavanja Banjaluka (GSS BL) ističu da su u pripravnosti, te da ih građani mogu pozvati u svako doba dana i noći na broj 066 345 112.

– Možemo izaći na teren i ukazati prvu medicinsku pomoć i pomoći pri evakuaciji. Takođe, ugrožene građane možemo uputiti i na druge nadležne službe – kažu za Press u GSS BL.

Ponavlja se januarsko nevrijeme

Prema prognozama očekuje nas slično, ako ne i gore nevrijeme, nego što je bilo u gradu na Vrbasu 11. januara. Tada je vjetar nosio sve pred sobom, pa je odvojio dio semafora od postolja u naselju Lazarevo, izazvao smetnje u odvijanju saobraćaja i gotovo srušio jednu od staničnih nadstrešnica. Bez električne energije ostali su dijelovi naselja Rekavice, Kola, Bukvalek, Zalužani, Javorani, Stričići i Bronzani Majdan. Srušen je i krov na dijelu zgrade Pravnog i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Ulici Stepe Stepanovića, oštećeno je nekoliko automobila, a rječica Dragočajka se izlila u sedam okolnih domaćinstava. Objekti nisu poplavljeni, osim u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović”, gdje je došlo do prodiranja vode u podrumske prostorije u kojima je smještena apoteka.

Press