Na području Novog Grada tri stotine farmera bavi se proizvodnjom i prodajom mlijeka.

Farmeri godišnje tržištu isporuče preko pet miliona litara mlijeka. Ipak, nisu zadovoljni otkupnom cijenom, od 50 do 55 pfeniga, što zavisi od otkupljivača.

Milan Brkić iz Blatne jedanaest godina bavi se proizvodnjom mlijeka. Sagradio je novu štalu sa izmuzištima. Dnevno tržištu isporuči 420 litara mlijeka, za koje kaže da je veoma dobrog kvaliteta.

Hasan Ćehić iz Maslovara dnevno isporuči 230 litara mlijeka. Cijena pada, a obaveze se povećavaju pa je, kaže, teško sastaviti kraj s krajem. “Sa cijenom nismo zadovoljni, jer uvijek smanjuju i traže veće prohtjeve za kvalitet mlijeka”, istakao je Ćehić i dodao da je to na štetu farmera.

Na području Novog Grada proizvodnja mlijeka je najzastupljenija poljoprivredna djelatnost. Sa ovog područja mlijeko otkupljuje nekoliko prerađivača.

“U sistemu ima tri stotine poljoprivrednih proizvođača. Trend je da se taj broj iz godine smanjuje. Cijena mlijeka mora biti formirana u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu svježeg mlijeka i ona se zasniva na zakonima tržišta”, rekao je Bojan Maran samostalni stručni saradnik u Odjeljenju za poljoprivredu opštine Novi Grad.

Od prošle godine primjenjuje se novi sistem obračuna za isporučeno mlijeko. Ono se vrednuje po masnoj jedinici.

RTRS