Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je turizam privredna grana kojoj se ne poklanja dovoljno pažnje, uprkos velikim potencijalima za njen razvoj.

“Prijedor, Kozara i sve opštine Potkozarja imaju turističku ponudu koja zaslužuje pažnju i mi je i na ovaj način želimo promovisati”, rekao je Pavić novinarima na Kozari gdje se danas održava deseta privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari”.

On je pozvao građane opština i gradova koji gravitiraju Kozari da na ovu planinu dolaze i ljeti i zimi.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević rekao je da je ova manifestacija od velikog značaja za promociju Kozare i Nacionalnog parka.

“Ko dođe na ovu manifestaciju sigurno ponovo dolazi i mi svake godine bilježimo veći broj posjetilaca jer ovdje je dobro i ljeti i zimi”, rekao je Romčević, koji danas očekuje između 5.000 i 6.000 ljudi na Kozari.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović izjavila je da su “Dani zime na Kozari” jedna od najbolje brendiranih manifestacija u Srpskoj i da se nalazi u brojnim katalozima u zemlji i inostranstvu.

“Grad Prijedor, Nacionalni park ‘Kozara’ i Turistička organizacija grada Prijedora uradili su najvažnije – Kozara ima fantastičnu turističku signalizaciju, dobro markirane pješačke i biciklističke staze i na sajmu u Češkoj pokušaćemo uvrstiti u neku od evropskih ruta ovdašnju biciklističku rutu ‘Crkve brvnare’ dugu 90 kilometara”, rekla je Jovanovićeva.

“Danima zime na Kozari” prisustvuju predstavnici Vlade Republike Srpske, potkozarskih lokalnih zajednica, republičke i lokalnih turističkih organizacija.

U sportskim takmičenjima učestvuje 10, a u gastro takmičenjima 24 ekipe iz Prijedora, Srpca, Dervente, Kostajnice, Oštre Luke, Kozarske Dubice, Banjaluke, Gradiške, Sanskog Mosta i Broda.

Manifestaciju organizuju turističke organizacije Prijedora i Kozarske Dubice i Nacionalni park “Kozara” pod pokroviteljstvom grada Prijedor i ministarstava trgovine i turizma i uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

SRNA