U Prijedoru je sinoć promovisana knjiga “Ponor zla” Vase Predojevića, koju je organizovalo Udruženje “Podgrmeč” iz Lušci Palanke.
Predstavljajući knjigu publici u sali Pozorišta Prijedor, Predojević je rekao da je ovo njegova deveta knjiga, od kojih je šest posvećeno njegovom rodnom Podgrmeču.

“Ova knjiga je moj studijski rad za okrugli sto `Šušnjar 1941` u Oštroj Luci. S obzirom na to da je prestao da postoji nastavio sam da radim na knjizi koja sadrži dva saopštenja sa tog okruglog stola i dio koji opisuje događaje i poznate ličnosti koje su obilježile Podgrmeč u različitim istorijskim periodima”, rekao je Predojević.

On je dodao da je ova knjiga istorijski pogled na događaje od 1530. godine i postojanju Srba u Podgrmeču, pa sve do 1995.godine i posljednjeg progona stanovništva sa to područja.

“U tom istraživanju pratio sam kretanje stanovništva Podgrmeča od oslobodilačkih ratova Srbije do savremenih migracija i došao do izuzetno značajnih podataka koristeći službenu građu bivših država, tako da je svaki događaj potvrđen od najmanje tri izvora”, istakao je Predojević.

On kaže da je tako došao do podataka da je 2.539 Srba iz Krajine učestvovalo
u raznim oslobodilačkim ratovima od čega 108 iz Podgrmeča.

Recenzent knjige književnik Ranko Pavlović rekao je da je autor napustio svoje ognjište zbog školovanja, ali da je sa sobom ponio ljubav prema zavičaju i rodoljublje.

On je naveo da knjiga govori o stradanju u Podgrmeču i da je nezaobilazno svjedočastvo svima koji se u budućnosti budu bavili ovim područjem.

Predsjednik Udruženja “Podgrmeč” Rajko Miljević rekao je da je ovo udruženje osnovano avgusta prošle godine, s ciljem povratka života u Podgrmeč.

“To je teška misija i jedan od ciljeva je pokretanje agroprojekata. Trenutno popisujemo domaćinstva i raspoložive resurse”, rekao je Miljević.

SRNA