Javno preduzeće “Autoputevi RS” otpočelo je preliminarne razgovore sa kineskom kompanijom “China Shandong International Economic & Tehnical Cooperation Group” tokom kojih su usaglašeni stavovi za potpisivanje memoranduma o razumijevanju, koji podrazumijeva saradnju na izradi projektne dokumentacije i izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

U “Autoputevima RS” ističu da je memorandumom predviđeno da će kineski partner obaviti neophodne finansijske procjene, tehničko projektovanje i druge poslove koji su preduslovi za izgradnju autoputa. Riječ je o dionici dugoj 80 kilometara, a u prvoj fazi planirana je gradnja 50 kilometara duge trase od Banjaluke do Prijedora. Planirana je i izgradnja brzog puta od Prijedora do Kozarske Dubice i dalje do Donje Gradine.

– Učešćem kineskog partnera u izradi planske i studijske dokumentacije za taj pravac stvara se mogućnost rezervisanja povoljnih kreditnih sredstava kod kineskih banaka bez obzira da li će izgradnja biti finansirana kroz klasični kreditni aranžman ili kroz javno – privatno partnerstvo – navode u “Autoputevima RS”.

Sa kineskim partnerima potpisan je predugovor, a trenutno nadležni na terenu prikupljaju podatke za izradu generalnog projekta uključujući studije opravdanosti i uticaja na životnu sredinu.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni direktor kineske kompanije Meng Jan potpisaće u nedjelju u Banjaluci memorandum o saradnji kojim se izražava spremnost za saradnju sa ciljem razvoja infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja.

Glas Srpske