Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je da će Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik ostati antiteza Bakiru Izetbegoviću i njegovom ocu /Aliji/, koji je poznat po djelu “Islamska deklaracija”.
“Dodik će učvrstiti kontraudar protiv Izetbegovića, kome smeta sekularna Bosna”, naveo je Kusturica za “Blic” u tekstu pod naslovom “Veliko Kustino proročanstvo”.

On je podsjetio da je Rebeka Vels pisala o događaju kada je ministar spoljnih poslova Turske u doba Kemala Ataturka stigao vozom u Sarajevo u engleskom lister odijelu, a tamošnji muslimani, u ispeglanim dimijama, čakširama, feredžama, zabrađeni pošli na stanicu da ga dočekaju.

“Da nema Dodika i Republike Srpske, kao i Amerike koja kontroliše stvari, Alijin sin, koji stvara `Islamsku državu` sa glavnim gradom Rakom u Iraku, opet bi presvlačio muslimane kao kada je dolazio onaj ministar”, rekao je Kusturica.

On je napomenuo da se pred raspad Jugoslavije vjerovalo da Sarajevo može da istrpi Antu Markovića, ali da su izbori bili poražavajući za sve koji su vjerovali u građansku Bosnu.

“Svaka sekularna tradicija je kompatibilna hrišćanskoj. Pogledajmo šta se dešava u Turskoj. Ataturk se u grobu okreće kao na roštilju, dok Erdogan stvara milijarde od šverca nafte, kao i novo otomansko carstvo”, naveo je Kusturica.

Kada je riječ o Srbiji, Kusturica je rekao da postoji nada da bi Srbija mogla da bude dio evropske zajednice, a da ne bude u NATO-u.

“Protiv Evrope nemam ništa jer se osjećam kao bijeli Evropljanin, ali glasam za vojno neutralnu Srbiju”, rekao je Kusturica i dodao da srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je do sada vodio izbalansiranu spoljnu politiku, čekaju veliki izazovi.

Kusturica je naveo da NATO uzima u prosjeku 2,2 odsto BDP-a neke države i da je dobar najviše sebi, a najmanje jednoj maloj zemlji.

Govoreći o nastupajućoj 2016. godini u svijetu, Kusturica je naveo da se plaši da svijet može da ode u veliki rat, koji traje od 1945. godine, ali je ograničenog dometa.

“Pokušaj stvaranja koalicije protiv `Islamske države`, koju u stvari ne žele da stvore, liči mi na koalicije koje su formirali protiv Hitlera. Svjetska ekonomija je utjerala Hitlera u bankrot, a on svijet u rat”, kaže Kusturica.

On ocjenjuje da će sudbina Evrope biti u rukama iste one sile, koja joj briše identitet, a Zapad se neće pomiriti da sibirska nalazišta nafte /u Rusiji/ nisu u vlasništvu kompanije “Šel” i drugih njegovih kompanija.

“Za engleske neokonzervativce, većinu francuskih i njemačkih, Turska će ostati dobra opcija da zaustavi prodiranje Rusa u Evropu. A to prodiranje je energetsko”, smatra Kusturica.

On je za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da je stao u zaštitu suverene države koja ga je pozvala u pomoć i da još na umu ima ideje kao što su pravda i istina, a to su na Zapadu zanemarljive činjenice.

“Putin će pomoći da se uravnotežimo i da na pomen riječi `pravda` i `istina` više ne odmahujemo rukom. Ruski predsjednik objašnjava komplikovanu istinu da cijela planeta plaća preveliku cijenu za udobnost koju Zapad uživa u svojim granicama”, naveo je Kusturica.

Kusturica procjenjuje da će Putin do maja raščistiti stvari u Siriji i vratiti Sirijcima pravo da odluče da li će Asada ili nekog drugog, te navodi da su u obaranju ruskog vojnog aviona Turci bili “samo izvođači radova”.

Kada je riječ o izbjegličkoj krizi, Kusturica je rekao da će ona biti nastavljena i da je nastala “u nekoj kuhinji”, te da postoje indicije da je biznismen DŽordž Soroš inicijator takve krize, poslije koje radnici imaju sve manje prava, a korporativni kapitalizam se doživljava kao sudbina.

“Nastavićemo da živimo fatalizam korporativnog kapitalizma. Soroš je rekao da bi svake godine trebalo dovesti po milion izbjeglica da se izgubi identitet i da lokalne kulture nestanu. Ako nisam u pravu, onda zašto izbjeglice iz Sirije, koja se sistematski uništava kao Jugoslavija, ne ostanu u Turskoj?”, pita Kusturica.

On je dodao da su hrišćani koji naseljavaju Bliski istok od postanka hrišćanstva sada pred iščeznućem.

Govoreći o Andrićgradu, Kusturica je naveo da će biti uvedena Andrićeva nagrada za najbolji roman godine i nagrada za životno djelo, a pokrovitelj bi trebalo da bude predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema njegovim riječima, počeće sa radom Akademija lijepih umjetnosti, biće otvoren sajam knjiga, nastavljeni seminari, okupljanja pisaca i naučnika, a biće završeno i pozorište.

SRNA