Kabinet ministra Dragana Lukača postao je mjesto gdje se rješavaju najsloženiji političko-bezbjednosni problemi. Tako se pred Lukačevim vratima pojavio Osman Mehmedagić, s više strana osporavani novoimenovani direktor Obavještajne agencije BiH, tražeći razumijevanje i nudeći saradnju, koje između OBA i institucija Srpske do sada nije bilo.

Saradnja je ovoga puta dogovorena i uspostavljena. Zatim su se pojavili ministar bezbjednosti Mektić i direktor SIPA Perica Stanić povodom odluke Vlade Srpske o prekidu saradnje s ovom agencijom. Do rješenja se došlo jer je dogovoreno da direktor SIPA i direktor MUP-a Srpske potpišu novi, dorađeni sporazum o saradnji. Zatim su na Lukačeva vrata pokucali opozicioni lideri povodom plana o rušenju Republike Srpske, koji je objavio portal „Iskra”. Otišli su umireni saznanjem da se ministarstvo njima ne bavi. Iako su Lukačevi gosti nakon sastanka davali izjave u kojima su iz svog ugla objašnjavali kojim povodom su do ministra došli i šta su s ministrom dogovorili, nesporna je činjenica da bi bez ministra Lukača mnogi problemi ostali otvoreni.

Međutim, SIPA je nastavila da u cik zore hapsi Srbe osumnjičene da su počinili ratni zločin i da dopunjava sivu statistiku. Prema najnovijim podacima Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, za ratne zločine pravosnažno je osuđeno 147 Srba na 1.541 godinu zatvora ili 79,2 odsto, 36 Bošnjaka na 221 godinu zatvora ili 11,4 odsto i 22 Hrvata na 183 godine zatvora ili 9,4 odsto. Referendum o radu Tužilaštva i Suda BiH iz javnog života potisnula je rasprava o drugom referendumu, koju je proizvela odluka Ustavnog suda BiH o praznovanju Dana Republike. Terorizam je ponovo postao tema o kojoj možemo čitati samo u stranoj štampi.

Dokle je stigla istraga o napadu na policijsku stanicu u  Zvorniku? Majka nesrećnika koji je izvršio teroristički napad javno je ukazala na enklavu u kojoj su vehabije njenog sina indoktrinirale. Da li ih je istraga zahvatila? Kako se nakon punih pet mjeseci odvija istraga o pokušaju ubistva premijera Vučića u Potočarima? Ko je odgovoran, hoće li protiv ikoga biti podignuta optužnica? Teroristički napad u Rajlovcu, bacanje bombi na policijsku stanicu u Zavidovićima – da li se radi samo o statističkim podacima? Imaju li Tužilaštvo BiH i SIPA prečeg posla od rada na rasvjetljavanju počinjenih terorističkih djela?

Erdoganizacija BiH teče neometano. Turski predsjednik nedavno je bio domaćin članovima Predsjedništva BiH, posredovao je dogovoru o ukrupnjavanju, odnosno ujedinjavanju kantona, čime bi se moglo riješiti “hrvatsko pitanje”. Sprema se i za Beograd. Umjesto da gasi vatre koje je zapalio na Bliskom istoku, “mirotvorac” Erdogan bi da rješava probleme na Balkanu.

U Srpskoj ništa novo. Duboka politička podijeljenost, koju je, samo nakratko, prekinula odluka Ustavnog suda. Bakir Izetbegović ostaje kamen spoticanja srpske politike.

Press