“Pred poslanicima Parlamenta BiH već naredne sedmice mogao bi da se nađe prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a ako ga ne izglasaju za 4 mjeseca uslijediće blokada bh. institucija” , saopštio je predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sjednice predsjedništva ove partije održane u Banjaluci. Dodik je najavio da će ova stranka tražiti i vraćanje starog grba i himne.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju 9.januara kao Dana Republike dodatno je zakomplikovala odnose u BiH, ocijenilo je Predsjedništvo SNSD-a.

Ova stranka podržava zajedničku izjavu koju su potpisali zvaničnici iz Republike Srpske i Deklaraciju koju je usvojila Narodna skupština, a u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut uprkos odluci Ustavnog suda BiH. Lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će ova stranka tražiti i vraćanje starog grba i himne.

Politička, bezbjednosna i ekonomska situacija u BiH bila je tema četovorčasovne sjednice Predsjedništva SNSD-a. Među sedam tačaka dominirala je politička situacija koju je dodatno zakomplikovala odluka Ustavnog suda BiH – suda koji na listi ima 91 odluku koja se ne provodi. Ako Federacija ignoriše odluke koje nisu po njihovoj mjeri, zašto bi onda RS, svakoj bila dosljednja.

SNSD odbacuje odluku Ustavnog suda BiH, kao i cinični prijedlog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o promjeni obilježavanja Dana Republike. Dodik je rekao da će Parlamentu BiH u rok od 10 dana biti upućen nacrt Zakona o Ustavnom sudu BiH. Podsjetio je da partneri u Federaciji imaju rok od 120 dana da zakon usvoje. Ne bude li zakona, ponovio je da će stranke iz RS, kao što su i najavile, ponovo sjesti za isti sto i usvojiti novu izjavu.

„Ako ne bude zakona, ide se u blokadu, a onda nam ni raspad BiH nije daleko“, rekao je danas Dodik.

Kada je riječ o bezbjedniosnoj situacija, SNSD je zaključio da postoji opasnost od terorističkih napada i da BiH tom izazovu ne može odgovoriti. Zahvaljujući policiji Srpske, bezbjednost je zadovoljavajuća. Kako bi odgovorila svim izazovima SNSD predlaže dodatna sredstva.

SNSD je podžala i smjernice Vlade RS za Budžet i ekonomsku politiku za narednu godinu.

RTRS