Verovatno niko ne ulazi u brak sa idejom da bi on mogao da se raspadne nego svi žive sa idejom da će njihov biti najbolji i najuspešniji. Međutim, kad kola krenu nizbrdo neki smatraju da je okončanje te priče najbolje rešenje, dok se drugi svim raspoloživim silama trude da sa partnerom ostanu baš onako kako su i obećali, do kraja života, i u dobru i u zlu.

BIK

Rođeni u znaku Bika teže stabilnosti tako da im je ideja bračnog života sasvim prihvatljiva i uopšte ne beže od obaveza u ovoj zajednici. Izuzetno su pouzdani i pravi su oslonac svom bračnom partneru, ali im je vrlo bitno da im on pruža stabilnost. Međutim, ako do toga ne dođe na kratko će se povući u sebe ali potom će njihovo nezadovoljstvo pokazivati na svakom koraku. Bikovi nemaju dlake na jeziku, a pritom uvek imaju argumente kada se raspravljaju sa drugom osobom tako da će njihov bračni saputnik vrlo dobro znati šta mu se zamera i šta se od njega očekuje. Bikovi su vrlo, vrlo osetljivi po pitanju bračnog neverstva. Naravno da će biti izuzetno povređeni, jer smatraju da su dovoljno dobri kako bi mogli da pruže sve svom partneru, tako da se od njih mogu očekivati pravi vatrometi u ljubomornim scenama. Takođe, skloni su da na partnerove oči flertuju bez pardona sa trećom osobom, ali ne zbog toga što im manjka uzbuđenja u životu već da bi mu pokazali šta bi mogli da izgube. Međutim, oni gotovo nikad nisu dovoljno spremni da budu ti koje će samoinicijativno okončati svoj brak.

RAK

Pripadnici ovog vodenog znaka kao da su stvoreni za brak i porodicu. Veliki emotivci koji su izuzetno privrženi svojoj primarnoj porodici, ma koliko da su uspešni u životu, ako nisu ostvareni na polju braka njima ništa to ne znači. Zato su u stalnoj potrazi za idelanim partnerom koji će njihovu životnu priču zaokružiti. Rak će procvetati u braku i sa formiranjem porodice, ali ako dođe do nesuglasica biće izuzetno pogođeni zbog njihove krhke emotivne prirode. Sve i da im se raspada brak i da je potpuno nezadovoljan, on će pred svetom stvoriti sliku harmoničnog porodičnog života. Svoje nerve će opteretiti tom glumom, ali neće dozvoliti da iko sazna šta se dešava među zidovima njihovog doma. Sve i da partner insistira da se razdvoje, Rak to neće dozvoliti- prvo će na fin i suptilan način pokušati da razuveri partnera da su upali u prolaznu lošu fazu, a ako se stvari zahuktaju po cenu života neće dozvoliti da do razvoda dođe. Razlog leži u tome što on smatra da jedna porodica ne može to da bude ako je okrnjena i da deca zaslužuju da budu istovremeno okružena ljubavlju oba roditelja. Naravno, i zato što bi mu najveći životni poraz bio da ono u šta je uložio celog sebe prestane da postoji.

VODOLIJA

Ovaj vazdušni znak važi za najvernijeg u braku u čitavom Zodijaku. Iako je to pomalo kontradiktorno jer ljubomorno štiti svoju slobodu, ona iskreno veruje u zajedništvo. Kada uđe brak, to uvek čini isključivo iz velike ljubavi, ponekad suviše idealizujući svog partnera. Ona možda ume da bude atipična supruga i majka, ali nikada na štetu svojih najmilijih. Njeno shvatanja zajednice u kojoj je prilično se razlikuje u odnosu na ostale znake, jer žarko želi da zadrži parče slobode samo za sebe. To može da joj nanese štetu, ali vremenom će i mane partnera isplivati na površinu pa će ih jasno videti. Ukoliko shvati da on nije ono šta je želela, biće prilično nezadovoljna ali će to nezadovoljstvo pokušati da kompenzuje na razne načine, ali nikako ulaskom u vanbračnu aferu. Ona će se boriti za svoj brak i porodicu koliko god može, čak i kad smisao prestane da postoji ali će na kraju rešiti da je dobar razvod ipak bolji od lošeg braka. To će je dosta emotivno uništiti, ali duboko u sebi će znati da je donela pravu odluku i vremenom će postati ona stara – slobodna, slobodoumna i nesvakidašnja.

RIBE

Pripadnici ovog vodenog znaka kao da čitav život čekaju da se venčaju i da njihova bajka počne, jer imaju zaista bajkovitu predstavu o ljubavi koja treba da traje do kraja života. Nežne, izuzetno pažljive, svakodnevno sitnim pažnjama žele da obraduju bračnog partnera i da mu ispune svaku želju. Koliko god obaveza imala oko supružnika i porodice, Riba će ih sve bespogovorno obavljati jer smatra da joj to ulazi u opis ”posla”. Čak i da se oseti umorno zbog toga, o tome teško da će ikome govoriti. Ista stvar je i ako do komplikacija u braku dođe, jer će smatrati da je to njena greška, čim ona sve čini za svog partnera a on ipak nije zadovoljan. Prelaziće i preko teških reči i grubosti, i iako duboko nesrećna zbog toga što joj se dešava, umeće to da zamaskira poluusiljenim osmehom. Riba nije tip koji se razvodi- ona zaista veruje da je ”Da” koje je izgovorila pred Bogom i narodom za sva vremena i da ljubav i brak nemaju reprizu. Taman potpuno na svoju štetu, u stanju je da istrpi sve samo da bi porodica bila na okupu.

B92