Stigao nam je još jedan decembar, koji bi, bar prema najavama meteorologa, u drugom dijelu trebalo da bude oštar, hladan i sa mnoštvom padavina.

Tako ćemo, ako se dugoročne prognoze obistine, negdje pred Novu godinu, uz nešto skuplje račune za struju i obaveze, vjerovatno uživati u pravoj zimskoj čaroliji. Za mjesec dana stiže nam i najluđa noć, u kojoj ugostitelji i organizatori proslava, uz već izlizane fraze o ludom provodu, najavljuju i mnoštvo iznenađenja.

U ovoj zemlji iznenađenja su relativna stvar, jer gotovo svakog mjeseca dobijemo bar po jedno o kojem se priča do trenutka dok se ne pojavi novi šok i nova, uglavnom neugodna, senzacija. Stiče se utisak da mi, u stvari, živimo od iznenađenja i šok-terapija, a jedna takva dogodila se krajem prošle sedmice kada je Ustavni sud BiH donio odluku da ospori postojanje 9. januara kao rođendana Republike Srpske. Nekoliko dana prije toga ostali smo šokirani, jer nas je iznenadio nesrećni medvjed u Banjaluci, koji je zbog, navodnog, nedostatka puške za omamljivanje morao biti likvidiran. U predvečerje istog dana zgrozio nas je terorista Enes Omeragić koji je u sarajevskom naselju Rajlovac mučki ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, nakon čega je presudio i sebi. Krajem aprila šokirao nas je krvavi teroristički napadi u Zvorniku u kojem je vehabija Nerdin Ibrić na vratima lokalne policijske stanice usmrtio jednog, a ranio dvojicu pripadnika MUP-a RS. Nakon ovih terorističkih ataka bili smo u šoku kao da ni u jednim novinama ili TV emisiji nije bila pomenuta ni riječ o prijetnji poznatoj kao terorizam.

Iznenadila nas je i nedavna propast jedne banke u Srpskoj, te ozbiljne najave da ima i onih koje su u velikom problemu. Predstavnici vlasti lani su nam danima ponavljali da su nas iznenadile katastrofalne majske poplave koje su iza sebe ostavile pustoš i štetu od nekoliko milijardi maraka, a od kojih se još oporavljamo.

Stigao je zimski decembar, mjesec u kojem bijele pahulje i led nisu neko posebno iznenađenje, pa još imamo šansu da nas nadolazeći snježni nanosi i minusi ne zatrpaju i potpuno paralizuju, jer snijeg, eto, zna da padne i u decembru.

Press