Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Turska oborila ruski avion Su-24 kako bi zaštitila svoju trgovinu naftom sa Islamskom državom.

Govoreći na konferenciji za novinare Putin je rekao da Rusija je prikupila dodatne obaveštajne podatke koji pokazuju da nafta iz postrojenja pod kontrolom Islamske države nakon toga ide u Tursku.

Moskva ima razloga da sumnja da je Su-24  oboren od strane turskih aviona 24. novembra kako bi obezbijedili ilegalne isporuke nafte iz Sirije u Tursku, rekao je on.

Imamo razloga da vjerujemo da je odluka da se obori naš avion vođena željom da se obezbijedi ruta do luke gdje se nafta tovari u tankere.

Teroristi su zloupotrebljavali bezvizni režim između Rusije i Turske da se slobodno kreću,  rekao je ruski lider i dodao da Ankara nije uspjela  da riješi to pitanje, nakon što ga je Rusija pokrenula.

“Tražili smo od Ankare duže vrijeme da obrati pažnju na teroriste koji su aktivni u regionima na sjevernom Kavkazu, a pojavljuju se na teritorije Turske.”

“Zahtijevali smo od Ankare da prekine ovu praksu, međutim, otkrili smo lokacije u Turskoj gdje oni žive zaštićeni specijalnim obezbjeđenjem i policijom, a koristeći bezvizni režim vraćaju se na našu teritoriju i mi nastavljamo da se borimo protiv njih.”

Odgovarajući na pitanje da li Moskva želi da formira široku koaliciju protiv terorizma, Putin je rekao da Rusija uvijek podržava ovu inicijativu. “Ali to ne može da se uradi dok neki nastavljaju da koriste nekoliko terorističkih organizacija da postignu svoje neposredne ciljeve.”

AFP/RTRS