Povodom bolesne igre inostrano-bošnjačkog kružoka u Ustavnom sudu BiH sa 9. januarom, ovdašnjim danom nad danima, moj komšo otkriva neke od razloga zašto voli Republiku Srpsku. Za početak, kaže da je voli jer može reći ko je, odakle je i ko su mu preci.

– Zato što sam samo u njoj kod kuće. Zato što RS ima dušu, ne mrzi i u njoj ima mjesta za ljude svih vjera i nacija. Volim je i zbog toga što je teritorijalno manji, ali slobodniji dio okupirane BiH. Jer je nesporna, neukidiva i nenadjebiva. Jer je tvrđava koja nije pala s neba, već su za nju pali heroji – nabraja komšo.

Srpska mu je draga i zato što se njen datum rođenja, koji uzaludno spore maćehinske institucije BiH, obilježava 9. januara, a slavi svih 365 dana u godini.

– Zato što je to druga srpska država, meni veća i od majke Srbije i bratske Rusije. Zato što ima svoju istoriju i što ju je međunarodno priznao i zapadni svijet, sa kojim se ranije vojno tukla. Dakle, volim je što je najjača kada su svi protiv nje, kada joj ujutro i naveče prizivaju novu ratnu traktorijadu Banjaluka- Beograd, kada je omalovažavaju izgovarajući “er-es” ili “manji entitet” – ističe komšo.

On voli ovih 49 odsto zemlje, iako RS u prelaznom vremenu tranzicije muku muči s korupcijom, lopovlukom, nepravdom i drugim objektivnim nedostacima.

– Volim je i zato što od rata naovamo opstaje, i pored toga što ima najgore političare, od kojih su mnogi trgovali njenim nadležnostima. Volim je i što nas, svoje državljane, trpi i velikodušno nam oprašta sve grijehove. Volim je i kada ne mogu da gledam ni nju, ni brojne ljude koji u njoj žive, a ne znaju od čega i kako. Čak i kada posmatram da su u njoj najbogatiji oni koji nikada ništa konkretno nisu radili, da su joj cijene svjetske, a plate sirotinjske, da joj natalitet opada pored najljepših žena, ja je volim. I zato što nije, a može biti 100 puta bolja – napominje komšo.

Napokon, on ljubav prema Srpskoj gaji i zato što je ona za njega riječ o kojoj nema priče, jedanaesta božja zapovijest, trenutno i ubuduće jedina stvar koja može da okupi sve “patriote” i “izdajnike”, vlast i opoziciju, Srbe s obje strane Drine i njihovu dijasporu.

– I zato je Republika Srpska iznad svega – završava on.

Press