Pogrešna, loša, štetna i provokativna. Ovako je odluku Ustavnog suda BiH da je Dan Republike Srpske neustavan ocijenila premijerka Željka Cvijanović.

Gostujući u Dnevniku 2, Cvijanovićeva je podsjetila da institucije na nivou BiH već godinama donose štetne odluke po Republiku Srpsku, posebno pravosudne institucije koje ne doprinose stabilizaciji i pomirenju u okviru BiH.

Na ovaj način, kaže, Bakir Izetbegović vježba mišiće preko pravosudnih institucija, koje se potom stavljaju u funkciju takve politike. Ovo je korak koji će sve na unutrašnjem planu dodatno udaljiti, poručila je Cvijanovićeva.

– Upravo su te odluke kad je u pitanju Sud i Tužilaštvo BiH i kad je u pitanju Ustavni sud BiH, kad pogledate odluke koje su donošene u prethodnom periodu, onda ćete vidjeti da one jesu usmjerene protiv Republike Srpske. One su u funkciji razvlašćivanja Republike Srpske, derogiranju njenih institucija, kapaciteta i isto tako volje njenih građana. U tom smislu su ove odluke pogrešne i neće donijeti ničemu boljem, već će se Republika Srpska dodatno udaljiti od BiH, istakla je premijerka Republike Srpske.

RTRS