Odluka Ustavnog suda BiH da RS ne može da slavi Dan Republike 9. januara, nema nikakve veze s tvrdnjom da se ovaj datum poistovjećuje sa vjerskim praznikom, već predstavlja još jedan pokušaj bošnjačkih političara da obesmisle dan kada je stvorena Srpska, tvrde pravnici, ali i akteri istorijske skupštine iz 1992. godine u Sarajevu.

Akademik Vojo Maksimović, nekadašnji šef Kluba srpskih poslanika u Skupštini bivše SR BiH i šef poslaničkog kluba SDS-a u Skupštini srpskog naroda u BiH, odnosno prvom sazivu Narodne skupštine RS, tvrdi da se ne treba pretjerano uzbuđivati zbog presude Ustavnog suda BiH, ističući da je jednostavno treba ignorisati i nastaviti obilježavati 9. januar kao Dan Republike Srpske.

– To je strani sud i dok god u njemu glavnu riječ vode troje stranih sudija i dvoje iz reda Bošnjaka u tom sudu neće biti pravde za Srbe. Zato i ovu posljednju odluku treba ignorisati i nastaviti slaviti Dan Republike kao i do sada. Srbima su Turci branili da slave svoje krsne slave, ali Srbi su uprkos svim zabranama održali svoju tradiciju i običaje i tako će biti i u budućnosti – kaže Maksimović koji je tog 9. januara 1992. pročitao deklaraciju o proglašenju Republike Srpske.

Nekadašnji predsjednik NSRS Momčilo Krajišnik izjavio je da je Ustavni sud BiH zloupotrijebio svoju ulogu.

– Ne mogu da razumijem da predstavnici Ustavnog suda BiH mogu donijeti odluku kojom onemogućavaju pravo da se obilježava jedan istorijski događaj – rekao je Krajišnik i dodao da je Republika Srpska stvorena voljom srpskog naroda u BiH, a ne voljom drugih naroda i da je to istorijska činjenica.

Pravnici navode, da su stalna nastojanja političara iz Sarajeva, da kao datum nastanka RS nametnu 21. novembar 1995. godine, umjesto 9. januara kad se to stvarno i desilo, dobila svoj epilog upravo odlukom Ustavnog suda BiH, a za koju ne postoji nikakvo pravno uporište. Oni tvrde da je ovo samo još jedan u nizu pokušaja da budu izmijenjene istorijske činjenice i stvoren privid kojim bi bio izbrisan dio istorije RS.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH, Krstan Simić, naglašava da je tvrdnja da se Dan Republike poistovjećuje s vjerskim praznikom bez pravne osnove i da predstavlja klasični politički pristup cijelom slučaju.

– RS je nastala 9. januara, i to je nepobitna činjenica. Naravno, za njen opstanak i razvoj je jako važan Dejtonski mirovni sporazum, ali datum njegovog potpisivanja nije i datum kad je Srpska počela da postoji, što godinama pokušavaju da proguraju Bošnjaci, a to smo vidjeli i u posljednjoj odluci Ustavnog suda – rekao je Simić za Press.

On je dodao da je ova odluka besmislena, ali i štetna po cijelu BiH.

– Ustavni sud BiH priznaje da RS ima svoj dan, a zatim se upušta u određivanje datuma kad će on biti i dopušta da o tome odlučuju Bošnjaci, koji na RS gledaju kao na nekakvu tvorevinu – tvrdi Simić.

Press