Lideri DNS-a, SNSD-a i SP-a Marko Pavić, Milorad Dodik i Petar Đokić izrazili su danas jedinstven stav da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske politički akt i zatražili hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi sudije stranci bili izbačeni iz ove institucije.
“Čvrsto smo opredijeljeni da ne podržimo odluku Ustavnog suda BiH”, rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić novinarima nakon sastanak koalicionih partnera u Prijedoru.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je za nedjelju u 16.30 časova sastanak svih političkih subjekata iz Republike Srpske u Palati Republike u Banjaluci.

Dodik je rekao da se izjava priprema i vjeruje da će biti dio konsenzusa svih učesnika zajedničkog sastanka.

On je naglasio da bi novi zakon o Ustavnom sudu BiH trebalo da bude donesen u roku od pet mjeseci, te najavio da će pozvati predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim organima BiH da se povuku sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu BiH.

Dodik je dodao da su naredni koraci – podrška Deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske iz aprila ove godine, odbaciti odluku Ustavnog suda BiH, ne intervenisati kroz zakonodavstvo ni u Vladi ni u Narodnoj skupštini i slaviti 9. januar kao Dan Republike.

Lider SP-a Petar Đokić rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH uvredljiva za Republiku Srpsku.

“Ovakav Ustavni sud izgubio je svaki smisao”, naglasio je Đokić.

SRNA