Lideri DNS-a, SNSD-a i SP-a Marko Pavić, Milorad Dodik i Petar Đokić izrazili su jedinstven stav da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske, politički akt i zatražili hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi sudije stranci bili izbačeni iz ove institucije.

– Čvrsto smo opredijeljeni da ne podržimo odluku Ustavnog suda BiH, rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić novinarima nakon sastanak koalicionih partnera u Prijedoru.

Lider SP-a Petar Đokić rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH uvredljiva za Republiku Srpsku.

– Ovakav Ustavni sud izgubio je svaki smisao, naglasio je Đokić.

Komentarišući Odluku Ustavnog suda BiH kojom su pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske neustavne, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da ova odluka, još jedna u nizu, ne predstavlja iznenađenje u strukturi ovakvog suda, koji često pravi nepravne izlete.

Desetine odluka ovog suda nisu sprovedene, pa neće biti ni ova, naglasio je Kuzmanović.

– Najčešće Ustavni sud ulazi u tuđe nadležnosti pa se pretvara u ustavotvorca i zakonodavca. To znači da oduzima pravo Parlamentarnoj skupštini i najvišem pravnom tijelu koje je vrhovno tijelo, a s druge strane Ustavni sud najčešće donosi odluke po preporuci predlagača, a ne po ustavnim odredbama, dodao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Brojna reagovanja iz udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, građana i nevladinih organizacija u Republici Srpskoj.

Јednoglasni – odluka da 9. januar ne može biti slavljen kao dan Republike nije samo na štetu Republike Srpske i njenih građana, već i BiH. Pozivaju vlast u Republici Srpskoj i srpske predstavnike na nivou BiH, da budu jedinstveni u stavu da ovu odluku ne treba prihvatiti.

Nepravedna, diskriminatorska i na štetu srpskog naroda i Srpske. Ovako odluku Ustavnog suda BiH ocjenjuju borci. Dan Srpske, poručuju, mora da se obilježava kao i dosad ,9.januara. Ustavni sud BiH, smatraju, još jednom je potvrdio da je politički.

– BORS daje punu podršku rukovodstvu Srpske i izabranim predstavnicima Srba u zajedničkim institucijama BiH i obavezujemo ih i zahtijevamo da ne smiju prihvatiti ovu odluku Ustavnog suda BiH – rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je da je odlukom o Zakonu o praznicima Republike Srpske i Ustavni sud BiH pokazao da je politički, kao i Sud i Tužilaštvo BiH.

– Ovakve nevjerovatne stvari koje se dešavaju u BiH ponovo priželjkuju određene negativnosti i sukobe na prostoru BiH – rekao je Dukić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da odluka Ustavnog suda BiH predstavlja poniženje i uvredu za srpske žrtve rata koji su dali živote i dijelove tijela za stvaranje Republike Srpske.

– Ovo je ne samo uvreda, već i poniženje srpskih žrtava rata koji su tada obezbijedili slobodu za srpski narod na ovim prostorima – rekao je Mitrović.

Predsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH za veterane nema nikakvog značaja.

Vukotić je rekao da je siguran da ova odluka nema nikakvog značaja ni za cjelokupan srpski narod u BiH.

Profesor Fakulteta političkih nauka Emil Vlajki tvrdi da je odluka Ustavnog suda BiH tipičan primjer kolonijalizma klasičnog tipa.

Vlajki je dodao da su više puta odluke Ustavnog suda BiH donesene udruženim glasovima stranaca i Bošnjaka, a protiv dva hrišćanska naroda, u ovom slučaju ukidajući državni praznik Republike Srpske.

Političiki analitičar Gostimir Popović izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima Republike Srpske nije zasnovana ni na jednom do sada poznatom političkom i pravnom sistemu, uključujući šerijatski.

– Odluka Ustavnog suda BiH usvojena je bez ikakve političke, pravne i zdravorazumske podloge. Njenim donošenjem žele se pokazati “mišići” prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, odnosno da se vidi da mogu da rade šta hoće – rekao je Popović.

Predsjednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” Momčilo Krajišnik izjavio je da je Ustavni sud BiH zloupotrijebio svoju ulogu.

– Ne mogu da razumijem da predstavnici Ustavnog suda BiH mogu donijeti odluku kojom onemogućavaju pravo da se obilježava jedan istorijski događaj – rekao je Krajišnik. Podsjetio je da je Republika Srpska stvorena voljom srpskog naroda u BiH, a ne voljom drugih naroda i da je to istorijska činjenica.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH političke prirode i da se njom pokušava poništiti Republika Srpska.

– Riječ je o odluci koja je prije svega političke prirode. Ustavni sud BiH nije se rukovodio pravnim argumentima jer je neko očigledno htio da napravi politički efekat – rekao je Crnadak.

– Deveti januar ostaće Dan Republike Srpske i prvi neću poštovati odluku Ustavnog suda BiH, jer mislim da je nepoštena, nekorektna i donesena od nelegalnog vijeća sudija, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Kaže, odluka ovog suda jedna je od najgorih mogućih koje je Sud mogao donijeti u ovom trenutku, ali postoje razni načini i da se ona ne sprovede.

– Da je odluka suda politička, a ne pravna smatra i lider NDP-a Dragan Čavić, koji očekuje srpski dogovor po ovom pitanju.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH nanosi štetu procesu nacionalnog pomirenja u BiH.

– Ova odluka izaziva nedoumicu. Očigledno da u njenoj osnovi stoje politička, a ne pravna shvatanja, naglasio je ambasador Ivancov.

U Slobodnom demokratskom srpskom klubu kažu da su saglasni s predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom da je neophodno održati sastanak svih političkih subjekata na kome bi bilo dogovoreno djelovanje u narednom periodu. Neophodno je pokazati snagu Srpske i da predstavnici u institucijama BiH blokiraju sve odluke, stav je Slobodnog demokratskog srpskog kluba u NSRS.

– Odluka Ustavnog suda BiH težak je udarac za Srpsku i srpski narod, zbog čega je Srpskoj potrebno apsolutno jedinstvo svih političkih subjekata. Ne možemo da prihvatimko ovakvu odluku Ustavnog suda BiH i potrebno je da Narodna skupština Republike Srpske ostane pri Deklaraciji o zaštiti Dana Republike, istakao je Darko Banjac.

RTRS