Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je danas u Prijedoru da koalicija SNSD-SP-DNS ima nepodijeljen zajednički stav da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske politički akt.
“Lider SNSD-a Milorad Dodik je kao predsjednik Republike Srpske već za nedjelju, 29. novembar, zakazao sastanak svih relevantnih političkih subjekata u Republici Srpskoj, s ciljem postizanja zajedničkog stava o tome. Koalicija SNSD-SP-DNS čvrsto je uvjerena da se hitno mora usvojiti novi zakon o Ustavnom sudu, kojim bi stranci sudije bili izbačeni iz te institucije”, rekao je Pavić.

On je, nakon današnjeg sastanka sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SP Petrom Đokićem, istakao i da su koalicioni partneri čvrsto opredijeljeni da podrže Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut, čak i ako Ustavni sud BiH donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

“Mi datum ne možemo mijenjati jer je to sekularni praznik, pošto je Skupština srpskog naroda u BiH održana prije Dejtonskog mirovnog sporazuma, tačno 9. januara. Prema tome, niko ne pominje nikakvog sveca, niti bilo šta drugo, osim datuma – 9. januar. To je naše čvrsto opredjeljenje i očekujemo podršku svih drugih stranaka u Republici Srpskoj ili oni koje potiču iz Srpske da će to prihvatiti”, istakao je Pavić.

On je naveo da je na današnjem sastanku dogovoreno da se “zajednički sjedne sa predstavnicima Vlade Republike Srpske” kada bude usvajan konačan tekst Budžeta Srpske i Ekonomske politike za narednu godinu.

“Smatramo da su ta dva akta najvažnija za Republiku Srpsku i da mi o njima moramo raspravljati. Normalno je da ćemo imati stavove, jer svako od nas u stranci ima i politički i ekonomski savjet, koji će nastojati dati korisne sugestije Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske da bi ta dva najvažnija akta prihvatili”, rekao je Pavić.

On kaže i da smatra da će stanje u Srpskoj na kraju ove godine biti stabilno i da neće biti bilo kakvih poremećaja u funkcionisanju. Pavić je potvrdio da su učesnici sastanka razgovarali i o saznanjima portala “Sputnjik”, prema kojem je, opozicija donijela plan o rušenju vlasti u Republici Srpskoj.

“Nemamo vremena da se bavimo takvim planovima, iako je očigledno da bismo morali da se time bavimo. Naš cilj je da održimo stabilnu Republiku i naša osnovna primjedba je – zašto koristiti svaku priliku da se destabilizuje nešto što je stabilno?”, pita Pavić.

On je izrazio nadu da do tako nečega neće doći, navodeći da “ružičaste revolucije” u svijetu nisu nikome pomogle, kao ni ulica, već samo na izborima treba rješavati probleme.

Pavić je istakao da je osnovno da je koalicija SNSD-SP-DNS stabilna, kao i Republika Srpska, te da je najvažnije da se poslovi od interesa za građane Republike Srpske vrše u njenim institucijama.

SRNA