Najveći problem evropske bezbjednosti je turski predsjednik i glavni sponzor Islamske države i drugih terorističkih grupa i organizacija u Siriji i Iraku Redžep Tajip Erdogan, koji je gurnuo Tursku, njen narod i muslimane Balkana u zagrljaj ekstremista i pokrenuo ih u lažni džihad, upozorio je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

– Erdogan, zajedno sa Ahmedom Davutogluom i Vladom u Ankari, planski ruši mir i stabilnost regiona i Evrope izazivajući sukobe sa svim susjednim zemljama: Sirijom, Irakom, Јermenijom, Grčkom, Bugarskom, Rusijom i Iranom. Bez ozbiljne borbe protiv turskog režima i njegovog islamističkog ekstremizma, nemoguća je borba protiv zlokobne ideje Islamske države o halifatu proširenom na Evropu – rekao je Galiješević.

On smatra da bi Islamska država i Al Kaida u Evropi bili obično “strašilo za ptice” da iza njih ne stoje turska obavještajna zajednica, turske oružane snage, turska ekonomija i političke vođe zadojene neosmanskim ambicijama i planovima.

– Ebu Bekr el Bagdadi bi bez Turske, ali i Katara bio obični ekstremistički pajac. Stvarne vođe Islamske države i Al Kaide su Erdogan i Davutoglu, a stvarni zločinački halifat je u stvari Turska – naglašava Galijašević.

Turska je, kaže on, srušila ekonomsku moć EU, ograničila slobode kretanja robe i kapitala i izazvala nestabilnost na cijelom kontinentu pokrećući talas izbjeglica prema granicama Unije i Balkana, a sa druge strane otvoreno podržala Islamsku državu i druge ekstremističke grupe napadajući, kukavički i iza leđa, rusku avijaciju.

Galijašević navodi da već sada egipatske službe bezbjednosti sumnjaju da je i eksploziv na letu iz Šarm el Šeika, u kome je poginulo 225 ruskih turista, djelo turskih obavještajaca, i podsjeća da je visoki egipatski zvaničnik 9. oktobra ukazao da turska obaveštajna služba prosljeđuje Islamskoj državi satelitske snimke i druge podatke.

Prema njegovim riječima, zapadne službe su, prateći ponašanje i djelovanje Erdogana i Davutoglua, turske Vlade, oružanih snaga i bezbjednosnih službi, nepobitno utvrdile da Turska snabdijeva “Islamsku državu” vojnom opremom i naoružanjem, obezbjeđuje prevoz i logističku pomoć borcima Islamske države i Fonta “Al Nusra”, učestvuje u regrutaciji džihadista i obezbjeđuje obuku za njih, dok se turske specijalne jedinice bore zajedno sa borcima Islamske države, što je naročito bilo vidljivo u borbi sa Kurdima za Kobane.

Galijašević ističe da uloga Turske u naoružavanju Islamske države i drugih islamističkih formacija u Siriji i Iraku otvara pitanje odgovornosti zajedničkih institucija BiH koje su u protekle četiri godine posredstvom turskih kompanija snabdijevale ekstremiste oružjem, eksplozivima, inicijalnim kapislama, detonatorima, kapisliranim i nekapisliranim čaurama…

– U tome su učestvovale moćne turske državne kompanije – “MAKINA ve KYMYA endustrisi Kurumu Genel Mudurlugu”, sa 7.500 zaposlenih, kao i privatne poput kompanije “FERIDE KIRLIOGLU PATLAYICI MADDETICARETI”, ali i neke of-šor kompanije bez ijednog ili maksimalno pet zaposlenih. One su, u neograničenim količinima, koje se mjere desetinama miliona komada, kupovale sastavne elemente za eksplozivna punjenja, detonatore, električne i neelektrične, konektore, inicijalne sisteme i cjevčice “Bihnel”, ogromnu količinu municije kalibra 7.62 i devet milimetara, čaure i barut – pojašnjava Galijašević.

On je naveo da su među tim kompanijama i “OZKURSAN Otomativ ve Metal Makine san.tic.ltd. Sti”, “MECHANICAL & CHEMICAL INDUSTRIES CORPORATION”, “ANATOLIA FISEK SAN.TIC.LTD”, te dvije kompanije koje su pod kontrolom Erdoganovog sina Bilala /”TURC DIS TIC LTD STI” i “ORICA NITRO” Ankara/, koje su u BiH za teroriste nabavljale emulzione eksplozive u velikim količinama, čak i desetine hiljada.

– Turska, prividno, humanitarna organizacija “IHH’ /’Insan Hak vel Hurijet’ ili ‘Insani Jardim Vakfi’/ izgradila je mrežu finansijske podrške islamistima preko Turkiš Zirat Banke i stvorila mrežu nevladinih organizacija za vrbovanje i finansiranje vehabijskih naselja, islamističkih grupa i organizacija – istakao je Galijašević.

Među tim nevladinim organizacijama, najvažnije su “Solidarnost” iz Bihaća, “Srce Cazina”, “Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport” /AKOS/ i “Put znanja”, obje iz Zenica, “OAZA” iz Tuzle, Međunarodni forum “Solidarnost” “EMAUS” iz Doboj Istoka, “Svitanje” iz Sarajeva, “Selsebil” iz Živinica, “Dirhem” iz Sanskog Mosta, Udruženje “Život” Bihać, Ženska edukativna organizacija “Iskre” Bihać, Udruženje “Vatan-domovina” Bosanska Krupa, Udruženje “Aktiv” i “Sadaka”, obje iz Bužima, “Atis” Sanski most i mnoge druge.

On je dodao da se kao glavni pokrovitelj mreže organizacija pod okriljem “IHH” pojavljuje Emine, supruga predsjednika Turske.

– Pored ovih organizacija, obavještajni i vojni centar turske države u BiH je Turski kulturni centar “Yunus Emre”, koji je u Sarajevu u Ulici Mula Mustafe Bašeskije otvorio, podržao i koji kontroliše teoretičar strateške neoosmanske dubine, predsjednik vlade Ahmed Davutoglu – kaže Galijašević.

On je ocijenio da bi bezbjednosne agencije u BiH, a posebno OBA i Sipa morale više da rade na nadzoru nad nezakonitim djelovanjem turske obavještajne službe, preduzeti mjere zaštite ustavnog poretka u BiH, te u saradnji sa zapadnim obavještajnim službama onemogućiti zloupotrebu teritorije i institucija BiH u svrhu eventualnog napada na mete u EU, kakav je bio teroristički napad u Parizu.

– Svakako treba analizirati ulogu turskih službi i u terorističkim napadima na pripadnike Oružanih snaga u BiH, naročito u svjetlu izbora Osmana Mehmedagića Osmice na čelo OBA iako je prošao obavještajni i bezbjednosni kurs u Turskoj i gotovo tri decenije povezan sa radikalnim islamizmom i idejama Islamske države – istakao je Galijašević.

SRNA