Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u nedjelju ili ponedjeljak sazvati sastanak svih važnih političkih ličnosti, predsjednika partija i nosilaca važnih funkcija u Republici Srpskoj i BiH na kojem će se odrediti prema odluci Ustavnog suda kojom je Dan Republike Srpske – 9. januar proglašen neustavnim.

– Moj prijedlog biće da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i da je stavi van snage, a do tada predstavnici Srpske neće raditi u zajedničkim institucijama BiH. To bi trebalo da bude naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve. Mi po ovom pitanju moramo da budemo jedinstveni jer samo tako možemo nešto da uradimo, u suprotnom napravićemo samo karikaturu – ocijenio je Dodik.

On je dodao da je ovo pitanje oko kojeg treba da se svi okupe i usaglase, bez obzira ko je vlast, a ko opozicija.

– Јavnost neće oprostiti različito djelovanje. I s toga mislim da je ovo pitanje na kojem moramo da pokažemo jedinstvo i da zajedno zatražimo povlačenje odluke. Ako nema njenog povlačenja onda naše ponašanje treba da bude veoma jasno – u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbaciti odluku, u Parlamentu BiH tražiti da se odmah donese zakon o Ustavnom sudu kojim će biti ograničen njegov voluntarizam i rad sveden na odlučivanje po pravnoj neusaglašenosti zakona sa Ustavom, a ne da bude mjesto donošenja političkih odluka – objasnio je Dodik.

Takođe je rekao da će predložiti jedinstveno djelovanje, jer se preko ove sramne odluke ne može tako lako preći i krajnje je vrijeme da se konačno povuče granica nametanju odluka.

– Ako mi ostajemo u tim organima, onda dajemo legitimitet, a to znači da će dva-tri stranca i dva Bošnjaka donijeti svaku vrstu odluke i tražiti od nas njihovu primjenu metodom pritiska međunarodne zajednice, iako je vidljivo da nema nikakvog pravnog osnova za to – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske  rekao je da je očigledno da je ova odluka, na zahtjev Bakira Izetbegovića, jedna pokazna vježba da Bošnjaci upravljaju i sudovima i ovo je dokaz da se neće stati sa nametanjem odluka kao što nisu stali ni nakon grba, himne, kao i ni nakon odluke o konstitutivnosti i odluke o Sudu i Tužilaštvu.

– Po čemu su grb i himna bili neustavni pa su ukinuti? Šta je tu bilo sporno? Zato treba ponovo vratiti i grb i himnu, ponovo donijeti te zakone pa neka oni onda ponovo odlučuju o svemu tome, jer se ovo nametanje drugačije ne može izbjeći – poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da nikakav sud ne može osporiti Dan Republike Srpske i da je odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljiva i protiv interesa Republike Srpske.

RTRS