Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je BiH nemoguća država jer ima instituciju na nivou BiH koje se ponaša antiustavno, antidejtonski i mimo interesa bilo kojeg subjektiviteta.
“Organ koji može i treba da tumači ustavnost ili značaj Zakona o praznicima Republike Srpske je isključivo Narodna skupština. Mi smo danas podržali Deklaraciju Narodne skupštine i rekli da ćemo ostati u okviru tog dokumenta”, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru poslije sastanka sa liderima DNS-a i SP-a Markom Pavićem i Petrom Đokićem.

On je naglasio da je Narodna skupština Srpske Deklaracijom iz aprila preventivno djelovala na ovakvu odluku Ustavnog suda BiH, a da se za sastanak svih važnih političkih faktora, najavljen za nedjelju, 29. novembra, u Banjaluci, priprema izjava kojom bi trebalo da bude iskazan konsenzus.

“Razmišljamo o usvajanju ustavnog zakona hitno, prije isteka roka od šest mjeseci, koji je Ustavni sud nametnuo. To znači da, za ne više od pet mjeseci, mora da se donese novi zakon o Ustavnom sudu i eliminiše prisustvo stranaca u njemu jer do sada sve ključne odluke su donesene tako što su stranci zajedno sa Bošnjacima glasali i činili većinu od pet”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve odluke Ustavnog suda BiH pokazuju da su donesene sa četiri glasa domaćih sudija “protiv” od ukupno šest, a samo dva glasa domaćih sudija “za”, koji zajedno sa strancima čine dio većine.

“Poznato je da su strane sudije pod uticajem visokog predstavnika i međunarodne zajednice i jasno je da je neko, mimo javne scene i vaših pitanja iz medija, dogovorio da strane sudije glasaju ovako kako glasaju. Zato imamo ovakvu odluku i zato na nju moramo adekvatno reagovati”, kaže Dodik.

On je najavio da će predložiti da se do odlaska stranih sudija bude imenovano dvoje novih sudija iz Federacije BiH /FBiH/, a jedan iz Republike Srpske, tako da bi iz Srpske bilo ukupno troje sudija, a iz FBiH šest, te da se tek nakon toga predstavnici iz Srpske vrate u zajedničke institucije.

“Tražiću od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama da ne učestvuju u radu sve dok se ovo ne desi. Ukoliko ostanemo imuni i pustimo da ovo ide kako ide, jednog dana ćemo se, vjerovatno, suočiti sa zahtjevom da se promijeni i naziv Republika Srpska i sa odlukom da se to učini, donesenom na sličan način. Stoga, ne smijemo više da oklijevamo”, poručio je Dodik.

On je naglasio da se ne mogu više prihvatati odluke Ustavnog suda u kojem sjede stranci, one moraju biti odbačene i to je od životne važnosti za Republiku Srpsku.

“Ako ostanu stranci, onda je životno ugrožena Republika Srpska. Ono što je moguće jeste podržati Deklaraciju Narodne skupštine, odbaciti odluku Ustavnog suda, ne intervenisati kroz zakonodavstvo, što i nećemo. Neće to raditi ni Vlada niti Narodna skupština. Potvrdićemo 9. /januar/ kao Dan Republike”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da je odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljiva i ponižavajuća i da je dio koncepta rušenja osnovog pristupa Dejtonskom mirovnom sporazumu, prema kojem, entiteti imaju subjektivitet za politički rad i ujedno su i konstitutivni elementi BiH.

“Ta broba protiv takve pozicije entiteta krenula je davno prije u raznim odlukama o konstitutivnosti naroda, kasnije ukidanju grba, himne i mnogo čega drugog”, kaže Dodik.

On je naglasio da Dan Republike ne može da bude promijenjen jer je tada osnovana Republika, a da su obrazloženja potpuno ponižavajuća za zdrav razum.

“Ne identifikuju se mnogi Nijemci sa NJemačkom, pa opet NJemačka živi i nije sporna”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, odluka Ustavnog suda BiH dolazi u momentu kada Bošnjaci pokušavaju da nametnu 25. novembar kao dan državnosti BiH, ali to je u vezi sa ZAVNOBiH-om, koji je dio AVNOJ-a, koji je stvorio Jugoslaviju koje danas nema.

“Upravo oni koji sada slave ili pokušavaju da nam nametnu 25. novembar kao dan državnosti BiH jesu oni koji su se unilateralno, secesijom odvojili od Jugoslavije”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da je sa koalicionim partnerima danas razgovarao o budžetu i ekonomskoj politici za 2016. godinu koje će razmatrati i timovi triju vladajućih stranaka.

“Republika Srpska servisira svoje potrebe. Naravno da ima probema, niko o tome ne govori, ali zadovoljstvo naše je u činjenici da smo još jednu tešku godinu, nakon poplava i štete koju su prouzrokovale, priveli kraju bez nekih turbulencija i zastoja”, rekao je Dodik.

SRNA