Kad nepravda postane zakon, otpor postaje obaveza! Svaki Srbin treba da stane pred najveće ogledalo i pljune u njega ako se ne bude držao ove narodne mudrosti u slučaju da Ustavni sud BiH proglasi neustavnim Zakon o praznicima RS i time praktično zabrani proslavu 9. januara kao Dana Republike. Pošto za takvu presudu, iako je vrlo moguće da će biti upravo takva, nema apsolutno nikakvog pravnog osnova, niti bilo kakvog argumenta, jasno je da se mora stisnuti pesnica i pružiti – OTPOR!

Srpski političari, bez podjele na vlast i opoziciju, moraju organizovati taj otpor i ne smiju dozvoliti da se, kao u svim dosadašnjim slučajevima razvlašćivanja Srpske, ponovo sve završi na verbalnim osudama koje traju nekoliko dana, nakon čega to više niko i ne spominje. A otpor u najkraćim crtama podrazumijeva odlučno NE nepravednoj presudi, njeno potpuno ignorisanje i kao vrhunac veličanstvena organizacija Dana Republike 9. januara naredne godine i to širom Srpske.

Pored gorenavedene narodne mudrosti, u ovom slučaju kao jako prikladna može se iskoristiti i ona koja kaže da “svaka sjekira sebi odsiječe malj”. Zar Ustavni sud BiH, još od famozne odluke o konstitutivnosti naroda iz 2002. godine, ne čini sve što može da sam sebi skrati vijek trajanja?! Zar upravo on svojim nepravednim odlukama ne opravdava održavanje referenduma u Srpskoj?! Zar pravosudna nepravda iz Sarajeva ne tjera Republiku Srpsku na onaj pravi referendum i zar upravo ponašanje državnih institucija ne daje pravo zvaničnoj Banjaluci da pita zašto se o nezavisnosti mogu izjašnjavati u Škotskoj, a ne mogu u Srpskoj?!

A upravo u tom grmu leži zec! Britanska vlada daje najšira ovlašćenja Škotskoj da bi privoljela Škote da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok centralna vlast u Sarajevu na sve moguće načine nastoji da zakine RS za poneku nadležnost, a sada i da joj zabrani da slavi rođendan. Institucije BiH takvim ponašanjem imaju ulogu sjekire iz pomenute poslovice, a njenu oštricu u ovom slučaju predstavljaju sudije Ustavnog suda BiH.

Elem, gospodo u sudijskim togama: Eventualnim osporavanjem Dana Republike, odsjeći ćete malj koji bi mogao da se obije o glavu vašim nalogodavcima. I nemojte da mislite da nećete RS odvesti u nezavisnost, a ovakvu BiH vjerovatno u nestanak!

Press