Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić pozvao je danas sugrađane, posebno predstavnike vlasti, da učine sve da ne dozvole da gorka iskustva iz prošlosti budu dio budućnosti.

Odgovarajući na pitanje odbornika o bezbjednosnoj situaciji u gradu u svjetlu globalne prijetnje od terorizma, Pavić je ocijenio da je vrijeme turbulentno i da ni međunarodna niti unutrašnja politička i bezbjednosna situacija nisu dobre.

“Normalno je da smo mi mali i sitni da bismo zaustavili globalna kretanja. Mogu reći ono što sam i 1990. i 1991. govorio, jer sam tada bio predsjednik skupštine, posljednji iz predratnog vremena. Uvijek sam govorio: poštovani građani, kada su u pitanju Prijedor i vaš komšija, nemojte slušati ni stranku, ni državu, ni bilo koga. Slušajte svoj ljudski nagon da živite mirno i bezbjedno i da pomognete sebi i svome komšiji”, poručio je Pavić.

On je ocijenio da je i sada isto takvo stanje i da ako građani u ovome uspiju, onda nikakve globalne posljedice neće osjetiti ni globalnih niti unutrašnjih sukoba.

“Terorizam je zlo na koje čovječanstvo trenutno nema odgovora, a nema odgovora zato što ovaj terorizam nema ciljeva, odnosno ciljevi su nedužni ljudi, a to je najteže zaštititi. Da je cilj rukovodstvo države ili bilo koja funkcija ili institucija, to se može zaštititi, ali tamo gdje je cilj običan, nevin čovjek ili čak dijete, onda je to teško zaštiti i zato je terorizam opasan i zato zadaje tolike brige”, naveo je Pavić.

On je podsjetio da se odgovor na terorizam daje na nivou višem od lokalnog, a da se na lokalnom nivou može stvarati povoljna međuljudska, međunacionalna i međuvjerska tolerancija koja će doprinijeti da Prijedorčani ne osjete bilo kakve štetne posljedice.

“Smatram da smo dovoljno zreli ljudi. Imamo gorka iskustva i ne smijemo nasjesti na bilo kakve priče koje mogu dovesti do ugrožavanja života ili imovine naših sugrađana. Naročito ne smijemo dozvoliti da neko iz prijedorske sredine bude taj koji bi mogao nešto učiniti prema nekom pojedincu, imovini ili instituciji”, naglasio je Pavić.

On je dodao da nema elemenata koji govore o ugroženosti ljudi, imovine i institucija u Prijedoru, ali da je oprez uvijek potreban i da u tom oprezu treba svaki pojedinac da učestvuje, a da državne institucije treba da rade svoj posao i da preventivno onemoguće bilo kakav nasrtaj na imovinu i ljude u ovom gradu.

SRNA