Vijest ruskog “Sputnjika” o tajnom planu rušenja predsjednika Srpske Milorada Dodika izazavala je brojna reagovanja. Predsjednik Milorad Dodik kaže da je riječ o širem planu destabilizacije Republike, a ne njegovom svrgavanju.

Plan koji je objavio “Sputnjik”, prema kojem opozicija u Srpskoj u dogovoru s međunarodnim centrima moći treba da sruši vlast, predvođenu Dodikom, za brojne političke analitičare i bivše diplomate – ništa novo!

Ocjenjuju da Dodik smeta onima kojima smeta jaka Rusija.

A da je Republika Srpska trn u oku zapadnim centrima moći, nije ništa novo. Novina nije ni težnja centralizovanoj BiH. Da bi se to i desilo neophodna je destabilizacija Srpske, a nje nema bez destabilizacije njenih institucija.

Na udaru – institut predsjednika, izvršna i zakonodavna vlast, navodi se u tajnom planu rušenja Dodika, a koji je objavio Sputnjik.

“Slušao sam tu vijest Sputnjika. Ne znam na koje se izvore poziva, ali to mi liči na dokument koji posjedujem i koji je daleko širi i predviđa i kako druge institucije treba da budu oklevetane, kao što je RTRS”.

Čim je naša Televizija sinoć prenijela vijest ruskog “Sputnjika” – našla se na udaru opozicije. Salvi kritika ni danas nije pošteđena. PDP osuđuje falsifikovanje zvaničnih stavova Rusije. Takvu informaciju niko nije ni prenio, pa ni “histerični režimski mediji” kako nas nazvaše.

SDS svoj program djelovanja i dalje temelji na aferama, zbog kojih je kažu, vlast u strahu.

Da je na sceni plan rušenja institucija Srpske, uvjerava i SNSD-ov bh.parlamentarac Staša Košarac. Pored toliko tema i problema u zemlji iregionu, po bh.institucijama se provlače lokalne teme.

O tajnom planu opozicije i međunarodnih centara moći za rušenje vlasti i institucija Srpske, nedavno je na posebnoj sjednici Parlamenta Srpske, govorio i njen potpredsjednik Nenad Stevandić. Ocjenjuje da je plan već na sceni. Kreatorima poručuje da narod bira vlast i odučuje o Srpskoj, a ne neki “scenaristi”.
“Ne pada mi na pamet da učestvujem u projektu koji će od svih nas tražiti da budemo ponizni, da bismo nešto dobili. Vjerovatno je trenutni pritisak na vlast RS zato što je odbila da bude ponizna”, ističe Stavandić.

Odbila je Republika Srpska i da Dejtonski sporazum bude omalovažen. Takva njena pozicija, smatra bivši srpski ministar unutrašnjih poslova Živadin Јovanović ne odgovara određenim centrima moći.
” Oni bi nakon 20 godina poslije Dejtona pokušali ono što nikom nije pošlo za rukom i što je dovelo do rata, da prave unitarnu BiH, koja je bila povod sukoba”, navodi Јovanović.
Ako ne može promjena Dejtona, onda može promjena plana. Analitičari smatraju da u strategiji stvaranja “narandžastih revolucija” i raznih afera s ciljem urušavanja Srpske udio ima i dio opozicije, ali i nevladinog sektora. Ocjenjuju da Dodik smeta onima kojima smeta jaka Rusija.

Da plan o rušenju vlasti i dovođenja marionetskih političara postoji, zna i vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski. Ne skriva da je to saznao iz više izvora, jer je jasno, kaže, da -dok je Dodika biće i Republike Srpske.

RTRS