Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će obaranje ruskog aviona izazvati velike promjene u odnosima Rusije i Turske. Istovremeno, Turska je pozvala ruskog atašea u Ankari, a Rusija turskog vojnog atašea u Moskvi.

Povodom obaranja ruskog aviona u Turskoj oglasio se i Pentagon.

“Ne možemo da potvrdimo da je oboreni avion Su-24 bio u vazdušnom prostoru Turske”, rekao je novinarima predstavnik američkog ministarstva odbrane Stiv Voren.

„Incident se dogodio na granici, to je sve što mogu da vam kažem. Mi sada pokušavamo da prikupimo i analiziramo sve podatke“, izjavio je Voren.

Pentagon je saopštio i da su u ovom incidentu sa Su-24 učestvovala su dva turska i dva ruska aviona.

Na rušenje ruskog aviona u Turskoj reagaovao je i lider Čečenije Ramzan Kadirov koji je istakao da će Turska dugo žaliti što je oborila ruski avion su-24 u Siriji.

Takođe, šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov istakao je da Rusija treba da prekine sve međudržavne kontakte s Turskom zbog rušenja su-24 do „boljih vremena“, smatra

Poslanici Državne dume Rusije iz Komunističke partije Ruske Federacije Valerij Raškin i Sergej Obuhov predlažu da se u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija pokrene pitanje o odgovornosti Turske, kao i da se ona proglasi pomagačem terorizma. Zahtjev će biti upućen predsjedniku i šefu diplomatije Rusije.

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije otkazao je danas posjetu Turskoj nakon incidenta sa Su-24. Takođe, Lavrov je istakao da ne preporučuje ruskim građanima da putuju u Tursku

Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško takođe je otkazao je posjetu Londonu, gdje je trebao da govori u Kraljevskom institutu oružanih snaga, zbog vanredne sjednice savjeta NATO-a, saopštila je Ambasada Rusije u Londonu.

Istovremeno, potpredsjednik Državne dume Nikolaj Levičev pozvao je da se evakuišu ruski turisti sa teritorije Turske, obustavi aviosaobraćaj, prekine bezvizni režim sa ovom zemljom i zamrznu zajednički ekonomski projekti, uključujući „Turski tok“, ako ne stigne zvanično izvinjenje od turske strane za incident sa ruskim avionom.

Sa druge strane, Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan sazvao je sjednicu o bezbjednosti, saopštio je list Turkiye Gazetesi. Sjednici će prisustvovati premijer, jedan broj ministara i načelnik Generalštaba.

U Savjetu federacije Rusije predlažu obustavu aviosaobraćaja sa Turskom

“Turska treba da bude unesena u spisak zemalja sa kojima je Rusija obustavila aviosaobraćaj. Ruski turisti ne treba da se nalaze u zemlji, gdje nije bezbjedno, saopštio je član komiteta Saveata Federacije za međunarodne poslove Igor Morozov”,

Na rušenje ruskog aviona u Tusrkoj reagovao je i Pentagon.

“Američka vojska nema ništa sa padom ruskog vojnog aviona Su-24”, piše Rojters, pozivajući se na izvor u Pentagonu.

Nešto ranije, Turska je pozvala ruskog atašea kako bi uložila protest zbog narušavanja turskog vazdušnog prostora na sirijskoj granici, u čemu je učestvovao ruski avion koji je kasnije oboren, rekao je jedan zvaničnik turskog ministarstva spoljnih poslova za AFP.

Ruski ataše u Ankari je pozvan nakon što je turska vojska saopštila da su dva turska aviona F-16 “u skladu sa propisima djelovanja” oborila ruski avion, koji je u periodu od pet minuta povredio turski vazdušni prostor 10 puta, rekao je isti zvaničnik.

Tursko ministarstvo odbrane pozvalo je i izaslanike SAD, Francuske, Kine i Velike Britanije, kako bi ih informisalo o obaranju ruskog aviona.

Turska je pozvala ruskog atašea u Ankari, a Rusija turskog vojnog atašea u Moskvi nakon obaranja ruskog borbenog aviona u Siriji, saopštili su zvaničnici.

Takođe, rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je turskog vojnog atašea u Moskvi pošto je Turska oborila ruski borbeni avion u Siriji, saopšteno je iz turske ambasade u ruskoj prestonici.

Jedan zvaničnik iz turske ambasade rekao je za francusku agenciju da su ruske vlasti pozvale turskog atašea zbog incidenta, ne navodeći druge detalje.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je u Amanu da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora i da bi svijet trebalo da zna da će Turska uraditi “šta god je neophodno” kako bi garantovala bezbjednost svoje zemlje.

“Ruski borbeni avion je oboren na sirijskoj teritoriji, na oko četiri kilometra udaljenosti od turske granice. Današnji tragični događaj će prouzrokovati ozbiljne posljedice u odnosima Rusije i Turske. Umjesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt sa nama, sve što znamo je da je obavestila svoje NATO saveznike“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski vojni avion tipa Su-24 oboren na granici Turske i Sirije, a to je potvrdila i turska Vojska.

“Ruski piloti i avion nisu bili prijetnja Turskoj. Oboreni avion je izvršavao direktan zadatak u borbi protiv Islamske države. Taj avion je vršio preventivne napade na položaje terorista, a turska ga je gađala, bez obzira na to što smo mi zaključili sa SAD sporazum o tome da se incidenti u vazdušnom prostoru moraju izbjeći“, dodao je Putin.

Ovaj incident se dogodio svega mjesec dana nakon što je turski avion oborio bespilotnu letjelicu koja je povrijedila vazdušni prostor Turske pri preletu iz Sirije.

Saopšteno je da dron pripada ruskoj vojsci, ali je ona uzvratila riječima da su sve njene letjelice bezbjedno vraćene u vazdušnu bazu.

“Rusija je odavno primjetila da na teritoriji Turske postoji mnogo naftnih polja pod kontrolom Islamske države. Rusija se odnosila prema Turskoj kao prema prijateljskoj državi, a ne samo kao prema susjedu. Ne znam kome je ovo trebalo, nama ne… Ovo je nož u leđa“, zaključio je Putin.

Agencije/NN