RIM – Kamere emisije „Le iene“ napravile su istraživačku reportažu sa porodicama džihadista sa Kosova. „Kačanik, grad ID boraca“ naziv je reportaže koja traje desetak minuta, a prikazana je na Kanalu 5, prenosi portal „KosSev“, a objavio je danas ruski Sputnjik.

Kačanik je inače mjesto na Kosovu koje broji oko 300.000 stanovnika, a novinar pomenute emisije je razgovarao sa oko 30 porodica čiji se članovi bore u Siriji na strani Islamske države.

Najopasniji od svih je Ljavdrim Muhadžeri, koji je i glavni protagonista reportaže.

U pratnji lokalnog taksiste, italijanski novinar uspio je da razgovara sa porodicom poznatog „kasapina“ o naslovima koji su osvanuli u medijima, gdje Ljavdrim Muhadžeri nožem presjeca vrat mladiću.

Braća džihadiste su pogledala video „kasapina“ kako ubija mladića, ali oni nisu povjerovali, rekavši da je u pitanju video-montaža.

Nakon posjete njegovoj kući, novinari i njegov tim su se uputili u grad, gdje su uzeli izjave građana koji poznaju teroristu i koji su prihvatili taj rizik.

Imam iz Kačanika je rekao da zna da je u pitanju terorista i objasnio da su pravila islama u Kačaniku ekstremnija.

Reportaža „Le iene“ rađena je ljetos, a završava se porukom oca kosovskog mladića koji je otišao u Siriju bez njegove saglasnosti.

Otac se ne slaže sa ratovanjem na strani ID i želi da podigne svijest svima koji su prevareni.

NN, Sputnjik