Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Anto Jeleč, rođen je pod srećnom zvijezdom! Sreća u generalovoj nesreći jeste to što u petak uveče, kada ga je topovskim udarom prestravio tajni agent OBA Zlatko Humo, kojim slučajem nije naletio na Huminog oca, bivšeg ministra. S obzirom na to da nije vrijeme ramazanskog posta, a Humin stari, sasvim provjereno, kad ne posti, voli da popije sve dok se ne usere, zamislite užasa da je umjesto tajnog agenta Zlatka, u mraku tunela Salakovac, nevoljnog Jeleča presreo babo Esad! Ko zna o čemu bi sada pisali i razgovarali.

Nakon nedavnog terorističkog napada u Sarajevu i ubistva dvojice pripadnika OS BiH, u stručnoj javnosti povela se ozbiljna rasprava o tome da li je, i u kolikoj mjeri, moguće predvidjeti i spriječiti ovakve i slične terorističke akcije. Neko od ovdašnjih stručnjaka pokušao je da uporedi ovo vrijeme s onim od prije raspada Jugoslavije – kako su radile domaće obavještajne službe onda i danas, ima li nam spasa od nas samih? Između ostalog, čovjek pomenu da su za vrijeme one bivše, “Titine države”, obavještajne i kontraobavještajne službe – što vojske, što saveznog MUP-a – maltene svake godine osujećivale na desetine potencijalnih prijetnji i terorističkih napada ustaških emigranata, balista sa Kosova i sličnih “nenarodnih elemenata”! Pa je to onda uporedio s današnjim stanjem.

U tragikomičnoj državi, kao što je ova, skoro da i nije tragikomična informacija da Oružane snage BiH – kada je neko već došao na ideju da ih formira – uopšte nemaju svoju kontraobavještajnu službu! Hajde da razumijemo to što ovakva oružana “sila” ne bi bila u stanju da se vojno odupre bilo kojem spoljnom neprijatelju, a svrhu svog postojanja jedino pronalazi u povremenom držanju straže po američkim bazama u Avganistanu i Iraku. Neshvatljivo je to da zajednička bh. vojska, ako već postoji, nema nikog unutar nje ko bi bio zadužen za kakvo-takvo očuvanje bezbjednosti njenih vojnika i oficira! Takve službe, ponavljam, ima svaka iole organizovana vojna formacija na svijetu.

Umjesto obučenih vojnih obavještajaca, za bezbjednost pripadnika Oružanih snaga BiH zaduženi su tajni agenti OBA. Među njima i oni koji po tunelima presreću i topovskim udarima napadaju komandanta tih istih snaga. A, navodno, nisu ništa pili.

Press