Odluka o smjeni ministra saobraćaja i veza BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića, inače kadrova DF-a, mogla bi da bude blokirana na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH!

To bi moglo da pomrsi račune koaliciji SDA – SBB, koja namjerava da na njihova mjesta postavi Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića. Predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH, Borjana Krišto, potvrdila je da je dobila prijedlog odluke o smjeni te da “ne vidi nijedan razlog” da se ova tačka ne nađe na dnevnom redu već u utorak. Međutim, za sada je vrlo neizvjesno da li će biti dovoljno glasova za ovu stranačku rotaciju u Savjetu ministara BiH.

Nepredvidivo

Procedure za glasanje u Predstavničkom domu PS BiH su izuzetno komplikovane te je tako do samog trenutka glasanja gotovo nemoguće predvidjeti konačan ishod najavljene “mini-rekonstrukcije” Savjeta ministara BiH. Ipak, za sada je poznato da će protiv smjene Matanovića i Suljagića, odnosno protiv ulaska Radončića i Dautbašića u izvršnu vlast na bh. nivou, sigurno biti pet poslanika DF-a, a prema ranijim najavama, najvjerovatnije i tri poslanika SDP-a BiH, jedan poslanik BPS-a te četiri “disidenta” iz SDA.

Bošnjak umjesto Hrvata

Ukoliko Radončić zamijeni Matanovića u ministarskoj fotelji, biće to rijedak slučaj da se tokom rekonstrukcije Savjeta ministara BiH mijenja i nacionalna struktura ministara. Naime, Radončič, koji pripada bošnjačkom narodu, zamijeniće ministra koji se izjašnjava kao Hrvat. U tom slučaju će u ovoj instituciji na ministarskim pozicijama biti tri Srbina, tri Hrvata i tri Bošnjaka, plus Bošnjak na mjestu predsjedavajućeg.

Salko Sokolović, jedan od četiri odmetnuta poslanika SDA, još početkom mjeseca je najavljivao da svi poslanici ove stranke neće podržati rekonstrukciju Savjeta ministara BiH, kao i da će protiv biti on i trojica njegovih kolega te da do podrške može doći jedino “kupovinom glasova ili lobiranjem”. Sadik Ahmetović, koji je takođe dio ove “četvorke”, juče za Press nije želio da precizira kako će glasati na predstojećoj sjednici, tvrdeći da sa stranačkim kolegama još nije postigao zajednički dogovor.

– Nismo donijeli definitivan stav kako ćemo glasati, ali sam siguran da ćemo se nas četvorica usaglasiti do utorka. U ovom trenutku ne mogu da potvrdim da li ćemo biti protiv ulaska SBB-a – rekao je Ahmetović.

SZP bez stava

U Savezu za promjene su, neposredno nakon ulaska SBB-a u koaliciju sa SDA i HDZ-om BiH umjesto DF-a, tvrdili da će se držati po strani u dogovorima koalicionih partnera na federalnom nivou, ali da neće podržati ulazak SBB-a u vlast na državnom nivou. Međutim, sada više nemaju jasno definisan stav o ovom pitanju. Prema riječima njihovog poslanika Momčila Novakovića (NDP), Savez za promjene će odluku donijeti danas.

– Treba sačekati sjednicu kolegijuma Predstavničkog doma, pa da sa sigurnošću znamo da li će smjene biti razmatrane na redovnoj sjednici Predstavničkog doma u utorak. U svakom slučaju, stranke članice SZP-a nisu imale konsultacije na ovu temu, ali ćemo u ponedjeljak (danas op.a) usaglasiti zajednički stav – rekao je Novaković za Press.

Osim ovog “matematičkog dijela” i prebrojavanja ruku koje će biti za, protiv ili suzdržane, ono što bi moglo da dodatno zakomplikuje cijelu situaciju je i entitetska zastupljenost ministara. Matanović, iako dolazi iz Brčkog, ovu poziciju zauzeo je kao ministar iz RS, dok bi eventualnim dolaskom Radončića na ovu poziciju još jedna fotelja pripala ministru iz FBiH.

Press