Nekoliko miganata iz Irana, Kurdistana i Pakistana zašilo je sebi usta iglom i koncem zbog odluke makedonskih vlasti da im ne dozvole prolaz.

Time migranti žele da poruče da ne odustaju od svojih namjera da otputuju u neku od zemalja EU, javila je makedonska TV Telma.

Najprije Slovenija, potom Makedonija, a onda i Srbija i Hrvatska prošle sedmice su odlučile da ne propuštaju „ekonomske migrante“ dajući prednost onima sa ratom zahvaćenih područja.

Više izbjegličkih porodica, pretežno sa djecom i ženama se vratilo u Atinu, ali pristižu nove, javlja makedonska televizija.

Kako su objavili makedonski mediji, tokom jučerašnjeg dana je u Makedoniju ušlo ukupno 5.797 migranata što je rekord tokom proteklih mjeseci, kada je preko emigranata dnevno ulazilo u Makedoniju iz Grčke.

U periodu od 19. juna do noćas u ponoć izdato je 276.306 potvrda od čega 57.822 za djecu u pratnji roditelja, kao i još 14.758 za djecu koja putuju bez roditeljske pratnje.

U Odjeljenju za azil juče je podnijeto pet novih zahtjeva državljana Avganistana, tako da od 19. juna ima ukupno 75 zahtjeva.

Tanjaug /Press