Bosna i Hercegovina je četvrta u svijetu po broju stanovnika koji su se pridružili tzv. Islamskoj državi, tvrde britanski mediji koji navode da se u ovoj godini 92 državljana BiH pridružilo toj terorističkoj organizaciji.

Na petom mjestu je, kako se navodi, Kosovo sa 83 borca, a ispred BiH su Јordan, Tunis i Saudijska Arabija, dok je među zemljama Evropske unije Belgija vodeća po broju ISIS-ovih pripadnika.

Bosna i Hercegovina je označena i kao zemlja preko koje se krijumčari naoružanje, potvrdio je to ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Dragan Mektić, koji je do tih saznanja došao nakon napada u Parizu.

BiH se pominje i kao mjesto pranja novca za potrebe terorista, premda u ovoj zemlji postoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

S druge strane, u SIPA je za N1TV potvrđeno da nema informacija da se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalaze pripadnici ISIS-a.

Novac prikupljen u džamijama Velike Britanije koristi se za finansiranje terorista ISIS-a, a pranje novca se vrši preko računa u BiH, navode mediji.

Tanjug