Poput onemoćale i napuštene starice, EU se našla u predvorju pakla. Nije se to dogodilo bez njene krivice, naprotiv, ali šačica očajnika koji su joj do juče bili ljubimci satjerala ju je u bezizlaz, gdje joj je jedino ostalo da zaključa sopstvena vrata.

Zamislite apsurd: šačica bezumnika u Parizu napravila je pokolj, uradivši isto što su njihovim narodima radili NATO ili SAD i Britanija, onako osiono. U Parizu se dogodio zločin, a u Siriji, Iraku, Libiji i Egiptu dogodilo se proljeće koje su donijele NATO bombe. Svijet se zgražava nad bezumljem džihadista u Parizu, a koliko juče, odnosno 2009. godine, niko na Zapadu nije zapalio ni svijeću žrtvama terorista u ruskom gradiću Beslan, gdje je ubijeno 330 ljudi, od toga 172 djece!

Ali ostavimo po strani svjetski moral i altruizam, to jednostavno ne postoji. Šta je suština ove priče: Evropa puca po šavovima, svijet pred tzv. Islamskom državom, koju su proizvele i finansirale SAD, nema odgovor i sve što se događa posljedica je politike Zapada. Da se razumijemo, IDIL je karcinom na civilizacijskom tijelu savremenog svijeta. Ubijati i ginuti uz moto “Alahu ekber” samo je dokaz animalnosti tog čina, ali uprkos tom apsurdu, to nas upućuje na početak nečeg novog.

Svijet se iz dana u dan mijenja i napreduje, ali u jednom je okamenjen. Svjetski eksperti upozoravaju na to da globalnim monetarnim sistemom upravlja 30 ljudi. Janis Varufakis, bivši grčki ministar finansija, tvrdi da je od oko 350 milijardi evra kreditne mase, koju je EU dala Grčkoj, samo devet odsto stiglo do grčke privrede, a da je ostatak pripao njemačkim i francuskim bankama! Jedan britanski institut nedavno je saopštio da su 80 milijardera imućniji od tri milijarde siromašnijih žitelja naše planete.

Srećko Horvat, hrvatski filozof koga svjetski liberalni krugovi sve pažljivije slušaju, kaže da je planeta krenula opasnim putem gomilanja novca i moći u probranim krugovima koji usmjeravaju svjetske političke tokove, što nesumnjivo vodi novim globalnim sukobima. Horvat pominje priču da je nova “libijska revolucija”, moguće je, počela tako što su neke evropske naftne kompanije dugovale Gadafiju više desetina milijardi dolara, pa su, umjesto da mu vrate dug, platile njegovu likvidaciju. Istorija nas uči da su slična stanja prethodila velikim ratovima.

Siriza u Grčkoj samo je najava svjetske pobune protiv enormne moći ljudi, koji bi po broju mogli da stanu u zglobni autobus gradskog prevoza. Nema sumnje da će se pojaviti ozbiljnije ljevičarske organizacije koje će inicirati globalnu pobunu gladnih, što će opet dovesti do velikog rata. Svejedno, ma koliko je tzv. Islamska država dio te pobune protiv bjelosvjetskih bogatuna, ona je ipak samo njen moralni falsifikat.

Press