Ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića, iz Nevesinja, i Armina Salkića, iz Viteza, Tužilaštvo BiH okvalifikovalo je kao terorizam.

Motivi napada nisu rasvijetljeni. Terorista Emir Omeragić, koji se nakon napada raznio bombom u svojoj kući, bio je blizak vehabijskom pokretu.

Do sada je saslušano više svjedoka ubistva i članova Omeragićeve rodbine. Sa njima su razgovarali i naši novinari. Naša ekipa bila je i s porodicom ubijenog vojnika Nedeljka Radića.

Danas se iznova, kao i nakon terorističkih napada u Zvorniku, a nedavno i Parizu, postavlja pitanje –  da li su bezbjednosne službe mogle da preduprijede ovaj krvavi događaj? Pogotovo, ako je potvrđeno da je terorista Enes Omeragić u rodbinskim vezama sa Mehmedom Mecom, pripadnikom vehabijskog pokreta i bliskog saradnika osuđivanog vehabije Rijada Rustempašića. Gnusno ubistvo dvojice pripadnika OS BiH u Rajlovcu potreslo je BiH, javnost je u nevjerici da im bezbjednosne agencije mogu garantovati sigurnost. Odgovor resornog ministarstva na nove bezbjednosne izazove je najava novog zakona o borbi protiv terorizma kojim se daju veća ovlaštenja policijskim agencijama.

RTRS